petek, 6. februar 2015

Moja spoznanja


Kaj sem ugotovila med nosečnostjo in med porodniško

Predvsem kakšen odnos si mlada mamica, ki prevzema novo pomembno vlogo v življenju želi od prijateljic, sosedov, sorodnikov, tašče, mame, moža,....... RAZUMEVANJA!!!!! zakaj predvsem to, žensko telo v 9 mesecih nosečnosti preplavi toliko hormonov, kot nikoli prej, zato hormoni naredijo svoje in ženske po porodu, predvsem tiste, ki rodijo naravno, jim hormoni nihajo tako hitro, da je lahko vesela, čez 3 minute pa že joka,...ja res grozno je in ob vsem tem, če ti najedajo sorodniki, kdaj lahko pridejo na obisk, kdaj bodo videli dojenčka, vsevprek te silijo z nepotrebnimi, brezveznimi, zastarelimi, neumnimi in še kakšnimi nasveti, ki ti gredo tako na živce, da bi kar eksplodiral. Zato dragi moji mlada mamica potrebuje ljubezen, razumevanje, podporo vsaj 3 mesece. Zato sem za vas naredila seznam stvari, ki bodo mladim staršem polepšale dan, vi pa jim ne boste šli na živce še naslednih nekaj mesecev ampak boste izpadli zakon:))

Ko mamica in dojenček prideta domov:

- ne silite na obisk dokler vas sami ne povabijo
- pustite jih v miru, na obisku ne ostanite dalj kot 15 min
- mame in tašče se zadržite vseh nepotrebnih komentarjev, pač se ugriznite v jezik pa bo
- raje ponudite pomoč, operite perilo, zlikajte, posesajte stanovanje, obrišite prah, pojdite v trgovino,...... to nam veliko pomeni:))
- prijateljice pošljite kakšno lepo sporočilo in se ponudite za pomoč
- kolegi povabite izmučenega atija na pivo
- če nimate majhnih otrok sami pridite na obisk, ne spraševat kdaj se bodo oglasili na obisk

Prijateljice:

- pokličite mlado mamico in jo vprašajte kako se drži, predvsem tiste, ki nimate otrok, veliko jim bo pomenilo
- kakšen pozitiven, smešen, prijazen, ljubezniv sms nam lahko polepša naporen dan

Ne sprašujte mladih mamic:

- a dojiš
- a spite ponoči
- kdaj bosta imela še enega
- ali imaš kaj časa zase,...in podobno, nepomembne in brezvezne stvari, ki samo mamico spravijo v obup

Na kratko, bodite razumevajoči, prijazni, ljubeznivi in počakajte, tudi vi boste na vrsti, samo da se nove tirnice ustalijo, ni lahko čez noč spremeniti življenskega ritma.

Nasvet za mamice: ko imate slab dan, preveč je že vsega, ste neprespane, zmatrane, enostavno se vam zdi da ne morete več........vroč tuš dela čudeže, 10 min za kavo vam napolni baterije, 5 min pogovora s prijateljico po telefonu vam vrne voljo, objemček dragega vam da energijo, da vseeno naredite vse in še več :))) ko sem kakšen dan mislila, da res več ne morem, sem si vzela zvečer čas zase vsaj pol ure, mal razvajanja v kopalnici in kot po čudežu sem kasnej še 1 uro likala:)) haha

Ko imaš otroka ugotoviš, da se meje potrpežljivosti in zmogljivosti premikajo vsak dan:))



Ni komentarjev:

Objavite komentar