sreda, 13. februar 2013

Sv. Primož in muzej Hermana Potočnika

Sv. Primož leži na Planini (842 mnm) visoko nad naseljem Črna pri Kamniku. Kompleks, ki ga sestavljajo poznogotski cerkvi sv. Primoža in Felicijana, ter sv. Petra, prostostoječ zvonik, renesančna osmerokotna Marijina kapela, mežnarija in gospodarsko poslopje je med najpomembnejšimi zaključenimi spomeniškimi celotami v Sloveniji.
Prednica sedanje podružnične cerkve sv. Primoža in Felicijana, ki je tu stala že v 11. st. je bila enoladijska romanska cerkev sv. Redegunde. V 13. st. so zahodno od cerkve postavilo prostostoječ zvonik. Manjšo cerkev so v letih med 1459 do 1507 prezidali v dvoladijsko dvoransko stavbo z zvezdastimi oboki, korom in zakristijo. V 1. pol. 18. st. so preoblikovali portale in nekaj oken, vstavili nov kor ter postavili nov prostornejši zvonik. V zahodnem delu južne ladje je grob z relikvijami sv. Primoža in Felicijana. Umetnostnozgodovinsko so v cerkvi najpomembnejše poznogotske freske iz leta okoli 1504. V cerkvi so trije zlati oltarji: veliki, postavljen 1628 je delo B. Costija, in je eden najstarejših zlatih oltarjev na Slovenskem, stranska oltarja, delo lokalnih rezbarjev sta iz sredine 17. stol. Ikonografsko zanimiva je na platno slikana podoba sv. Primoža in Felicijana, datirana 1632, ki v 24 prizorih ilustrira njuno mučeništvo. Orgle postavljene 1680, delo mojstra Janeza Fullerja so najstarejši tak inštrument znanega avtorja na Slovenskem.
Nekoliko višje, nad osmerokotno Marijino kapelo stoji podružnična cerkev sv. Petra, postavljena v zadnji tretini 15. stol. Tristrano zaključen prezbiterij s talnim zidcem ima rebrast obok, pravokotno ladjo brez talnega zidca pokriva poznogotski poslokan lesen strop, ki je najstarejši in najlepši primerek te vrste v Sloveniji. Tudi v tej cerkvi so 3 oltarji zlatega tipa.
Severno od cerkve sv. Primoža in Felicijana stoji gospodarko poslopje ob njem pa mežnarija s poznogotskimi stavbnimi členi.










Razgledi so čudoviti, sploh če je družba dobra.

V nedeljo pa smo se odpeljali v Vitanje na ogled muzeja Hermana Potočnika.






1 komentar:

  1. Oj švester lepe slikce, sam te pa morm mal pokritizirat. Copy paste ne paše na tvoj osebni blog...

    OdgovoriIzbriši